ȘCOALA DE VARĂ
„ARTĂ, TRADIȚII ȘI OBICEIURI POPULARE DIN MOLDOVA ȘI BUCOVINA”
Proiect derulat în parteneriat de GRĂDINIȚA SPECIALĂ FĂLTICENI
ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”ION IRIMESCU”
ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”MIHAIL SADOVEANU”
ASOCIAȚIA ”EUROȘANSA FOR LIFE” DIN FĂLTICENI ȘI
LICEUL TEHNOLOGIC ”VASILE COCEA” MOLDOVIȚA
Perioada 28.07- 09.08.2017
Proiect educațional Școala de vară - ”O zi din viața mea la țară. O zi din viața mea la oraș”, sub semnul artei, tradițiilor și obiceiurilor populare din Moldova și Bucovina
Proiectul educațional a fost organizat în parteneriat de Grădiniţa Specială din Fălticeni, Școala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni, Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa şi Asociaţia „Euroşansa For Life” din Fălticeni, ONG care sprijină copiii aflați în dificultate.
Scopul proiectului: – dezvoltarea compețențelor artistice, a dragostei și respectului pentru tradițiile populare din Moldova și Bucovina;
- stabilirea interacţiunii între copii, dar şi între copii şi adulţi în scop creativ, recreativ și terapeutic;
- monitorizarea evoluţiei copiilor care au frecventat cursurile Grădiniţei Speciale, care în prezent frecventează cursurile învăţământului primar și gimnazial special sau de masă și a copiilor care au participat la edițiile anterioare.
Obiective generale:
- dezvoltarea capacității de a identifica și valorifica propriile capacități artistice;
- formarea, exersarea şi dezvoltarea unor aptitudini de comunicare, artistice și antreprenoriale;
- realizarea unei colaborări prin implicarea copiilor în programul de lucru pe ateliere/domenii de activităţi;
- dezvoltarea autocunoaşterii, a stimei de sine, a unei imagini pozitive personale;
- dezvoltarea unor relaţii interumane bazate pe prietenie, înţelegere, acceptare, sprijin, respect şi comunicare;
- dezvoltarea iniţiativei în acţiuni antreprenoriale şi socio-umanitare;
- dezvoltarea spiritului competitiv ca factor pozitiv în dezvoltarea personală.
Obiective specifice pentru elevi:
- să-şi dezvolte capacităţi de relaţionare şi cooperare;
- să se implice activ în activităţile propuse;
- să folosească corespunzător materialele şi tehnicile de lucru propuse;
- să contribuie creativ la realizarea obiectelor şi temelor propuse;
- să-şi exprime idei, păreri legate de activitatea/tema proiectului.
Activitățile s-au desfăşurat în perioada 28 iulie-9 august 2017, între orele 9-12, pe ateliere/domenii de activitate (artă decorativă, sport, muzică și comunicare):
-28, 31 iulie, 1 august- la Grădinița Specială din Fălticeni;
-2 august- la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldoviţa;
-3, 4 august- la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni;
-7, 8 august- la Școala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni;
-9 august- la Centrul Cultural ”Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni (sala ”Pictor Aurel Băeșu”)
Beneficiarii direcți ai proiectului au fost 50 de preşcolari şi elevi (preşcolari care vor merge în anul şcolar următor la şcoală şi elevi care au frecventat cursurile Grădiniţei Speciale Fălticeni, elevi aflaţi în dificultate din unităţile şcolare din municipiul Fălticeni și comuna Moldovița cu vârste cuprinse între 6-17 ani , care frecventează sau nu Cabinetul de Asistență Psihopedagogică din unitățile școlare partenere.
Beneficiarii indirecţi au fost membrii familiilor elevilor implicaţi in proiect; colegii elevilor implicaţi în proiect; toate cadrele didactice din şcolile implicate în proiect ; beneficiarii efortului de promovare a acţiunilor proiectului.
Coordonatorii proiectului, prof. psihopedagog Sandu Mihaela, prof. psihopedagog Anechiforesei Elena Lăcrămioara și prof. înv. primar Balabasciuc Angela au fost sprijiniți de numeroase cadre didactice de la instituțiile partenere și de voluntari.
Proiectul s-a încheiat cu cu un spectacol folcloric susținut de cadrele didactice (Rusu Lenuța, Luncănița Maria, Scutaru Violeta, Răileanu Monica, Amarie Mariana) coordonatoare ale atelierului ”Dans și Muzică populară” din cadrul Școlii de vară, Andreea Handragel, Patricia Aniculăesei -soliste populare și Lucian Todireanu –coordonatorul grupului de viori ”Flori de pe Șomuz” din Hârtop. Cei care au urcat pe scenă au fost preșcolari și elevi de la unitățile școlare partenere la acest proiect, precum și elevi de la alte școli și colegii din aceeași localitate, dar și din zona Fălticeni (Rădășeni, Hârtop, Bogdănești) și voluntari de la Asociația ”Euroșansa For Life”
Activitatea a debutat la Grădinița Specială cu primirea, conform tradiției, cu pâine și sare, a invitaților de la Liceul Tehnologic ”Vasile Cocea” din Moldovița, copii și cadre didactice. A urmat vizitarea grădiniței, după care vizitarea muzeelor: ”Mihail Sadoveanu”, ”Galeria oamenilor de seamă”, ”Mihai Băcescu” și ”Ion Irimescu” din localitate, jurizarea lucrărilor realizate de copii la atelierele Artă decorativă și Comunicare, spectacolul și expoziția cu vânzare unde au fost expuse toate lucrările de la atelierul Artă decorativă, apoi premierea copiilor.
Până la sfârșitul zilei, copiii împreună cu cadrele didactice îmbrăcați în costume naționale specifice zonei au petrecut momente deosebite. Toți participanții au dansat, au cântat, au împărtășit impresii și gânduri pline de emoții, bucurându-se de aceste momente deosebite și de reușita proiectului la care au contribuit directorii unităților partenere, coordonatorii proiectului, un număr mare de cadre didactice implicate cu multă dăruire și dragoste pentru copii, dar și pentru frumusețea tradițiilor populare, a folclorului și portului popular, voluntari, părinți ai copiilor, membri ai comunității. Proiectul a fost sprijinit de Primăriile celor două localități: Fălticeni și Moldovița, prin directa implicare a domnilor primari: prof. Cătălin Gheorghe Coman și Traian Ilieși.