Campania R.E.S.P.E.C.T.

Curtea școlii este un micro- univers social în care copiii primesc primele lecții de viață în afara familiei, lecții despre empatie, acceptare, validare, dar din păcate și despre rușine, respingere sau teamă. Violența, un fenomen în ascensiune în mediul școlar și nu numai, trebuie tratată cu maximă seriozitate. Datoria noastră ca educatori, este să gestionăm episoadele violente, să reinstaurăm climatul de liniște și pace în școală și acasă.
O campanie inițiată în acest sens se derulează în perioada 25- 31 ianuarie în cadrul Săptămânii Județene a Nonviolenței în mediul școlar, Campania R.E.S.P.E.C.T., al cărei coordonator este doamna inspector școlar prof. Tatiana Vîntur.
Cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale ,,Mihail Sadoveanu” din Fălticeni au desfășurat activități pe toate componentele campaniei: Responsabilitate, Educație, Siguranță, Prevenție, Emoție, Comunicare, Toleranță.
Elevii clasei I A, coordonați de d-na prof. Filip Elena au umplut cu bomboane “Borcanul Recunoștinței”. Ei au aflat că a fi recunoscător înseamnă să fii conștient de lucrurile bune care ți s-au întâmplat și să mulțumești pentru ele. Fiecare elev a scris pe bomboana sa despre persoane sau situații față de care este recunoscător.
Elevii clasei a III-a B, sub îndrumarea d-nei prof. Burlacu Magdalena, au discutat despre violența din mediul școlar, au identificat comportamente eficiente în cazul în care asistă la scene de violență, au scris mesaje antiviolență. Sub deviza ,, Împreună împotriva violenței , elevii clasei a VI-a B, coordonați de d-na dirigintă Ștefănescu Gabriela, au vizionat prezentări PPT, au susținut o dezbatere pe tema bullying- ului, iar clasele a VI-a A și a VI-a C, sub îndrumarea d-nei consilier școlar Anechiforesei Lăcrămioara, au desfășurat activitățile “STOP bullying și cyberbullying!” și “Prietenia contează!”. Scopurile acestor activități au fost conștientizarea consecințelor negative ale bullying-ului/ și cyberbullying-ului asupra sănătății emoționale și dezvoltării armonioase a elevilor. În cadrul acestor activități elevii au învățat să explice ce înseamnă un comportament răutăcios în mediul online, în școală și în societate; să identifice trăirile unui copil hărțuit; să dezvolte idei despre cum să reacționeze asertiv la comentarii răutăcioase ; să determine posibilități de a cere ajutor în cazul în care sunt hărțuiți.
Activitatea la clasa I SBS, prof. Pavăl Luminița și Coruț Raluca, a debutat cu un studiu de caz. Elevii au fost împărțiți în două grupe, fiecare grupă a adus argumente pro sau contra fiecărei părți implicate în conflict. Copiii au realizat un colaj cu tema ”O floare pentru colegul meu trist”, o modalitate de a-și ajuta colegul care s-a confruntat cu o situație neplăcută, să fie mai vesel și să simtă că nu este singur, că are prieteni adevărați. Apoi au realizat un poster colectiv , ”Suntem o clasă de prieteni!”, reprezentat printr-un copac, iar copiii au primit câte un cartonaș pe care au scris numele a trei colegi din clasă, considerați cei mai buni prieteni ai lor. Cartonașele s-au lipit în Copacul prieteniei.
Elevii clasei a VIII-a A, îndrumați de d-na prof. Grigorescu Georgeta, au discutat despre comportamentele și atitudinile civilizate necesare prevenirii actelor de violență, precum toleranța, responsabilitatea, comunicarea. Elevii clasei a VII-a B, coordonați de d-na prof. Lencu Cristina, au discutat despre fenomenul bullying, tot mai prezent în viața noastră, analizând caracteristicile, personajele implicate, formele, cauzele, consecințele și formele de prevenție, au scris mesaje antiviolență, iar elevii clasei a VIII-a B, sub îndrumarea d-nei prof. Crăciun Cristina, au discutat despre comportamentele și relațiile între copii, au completat un chestionar, au învățat cum să reacționeze atunci când sunt victime ale bullying-ului sau sunt martori ai unui act de violență. Toți elevii au declarat că activitățile desfășurate au fost educative, că au avut o influență pozitivă asupra lor, că au devenit mai conștienți că nimeni nu este mai presus de ceilalți, că este bine să se gândească înainte să reacționeze la răutățile din jurul lor.

1352  6478 9 10

This entry was posted in Anunțuri. Bookmark the permalink.