Istoric

Istoric
Dacă eşti din Fălticeni, nu se poate să nu fi auzit de Şcoala Gimnazială “Mihail Sadoveanu”! Este o şcoală relativ tânără, care a luat fiinţă începând din 1967. Pe atunci se numea simplu, Şcoala Generală Nr. 3. La început a funcţionat într-un local provizoriu, pe strada Nicolaie Beldiceanu, vizavi de piaţa oraşului, pentru ca din 1969 să se mute în „casa” ei, localul de la intersecţia străzilor Ana Ipătescu şi Dogarilor.

La început, era o circumscripţie şcolară modestă, vechiul ghetou descris de Sadoveanu în nuvela Haia Sanis şi multă vreme, numele ei a fost asociat cu cel al minoritarilor din zonă. Cu timpul însă, colectivele didactice care şi-au lăsat o parte din sufletul lor între zidurile ei, au schimbat…”porecla în renume”. Fiind o unitate şcolară nouă, a beneficiat de la început de o selecţie riguroasă a cadrelor didactice, titularizate în urma unor examene-concurs deosebit de serioase. S-a format astfel, începând cu anii 1970-1975, o echipa tânără (la acea vreme!) şi performantă, şcoala atragând elevi din toate circumscripţiile oraşului. În afirmarea şcolii, merite incontestabile au avut şi directorii Aurel Croitoru, Mihai Nistor, Ghiorghi Cornia şi Vasile Sburlea. După 1990, a devenit cel mai mare gimnaziu din oraş, funcţionând cu trei localuri, alături de cel principal adaugându-se încă două: cele de pe strada Ion Dragoslav nr. 9 si nr. 19, care aparţinuseră Şcolii Nr. 2 “Ion Irimescu”. În prezent, funcţionăm cu două localuri, cel principal, de pe strada Ana Ipătescu şi cel de la numărul 9 de pe srada Ion Dragoslav.

Existând premise pentru un învăţământ cu adevărat de calitate, elevii şcolii au înregistrat, an de an, rezultate care onorează colectivul didactic, atât la examenele de admitere, capacitate şi la tezele naţionale, cât şi la concursurile şcolare în faze superioare, inclusiv cele naţionale. S-au desfăşurat, de asemenea, numeroase activităţi extraşcolare,  proiecte şi programe educaţionale internaţionale, la care şcoala şi elevii ei au primit numeroase premii. An de an, absolvenţii acestei unităţi ne-au făcut cinste în liceele la care s-au înscris, dar şi în viaţa de oameni maturi, mândrindu-ne cu numeroşi medici, ingineri, profesori, personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice.
SAM_6118
Începând cu anul 1991, ministerul de resort a aprobat ca şcoala să poarte numele de „Mihail Sadoveanu”, în semn de omagiu pentru ilustrul scriitor care, a trăit, a învăţat şi a creat la Fălticeni.
În concluzie, putem afirma ca Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 3 “Mihail Sadoveanu” din Fălticeni se înscrie printre unităţile şcolare de prestigiu ale municipiului şi ale judeţului, putându-se vorbi deja de o tradiţie pe care elevii şi cadrele didactice se preocupă să o păstreze.

scoala-porti-deschise