Săptămâna ”Educației juridice”

Educația juridică la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu„ Fălticeni

Printre mărțișoare, flori, puțin soare, răceală, gripă…s-au strecurat și activitățile noastre din cadrul Săptămânii educației juridice (5-9 martie).
Elevii clasei II C, împreună cu doamna profesor Filip Elena s-au întâlnit la Judecătoria Fălticeni cu doamna judecător Sărmășan Georgeta care le-a vorbit despre „Comportamente bazate pe norme„ și le-a răspuns la întrebări.
Elevii din Clasa Pregătitoare A și Clasa Pregătitoare B (i-au invitat și pe colegii lor din clasa I B) au răspuns provocării doamnelor profesoare Lupu Ana și Ichim  Mihaela și au demarat concursul pentru cel mai frumos desen pe tema „Și eu am drepturi !„ Competiția a fost strânsă : în final, elevii Nechiforeasa Teodora (CP A), Samson Anastasia (CP B), Ferariu Antonela (I B) au ocupat Locul I; Răuțu Ioana (CP A), Loghin Luca (CP B), Vasiliu Paul (I B) au ocupat Locul II; Isztojka Suzana (CP A), Ailincăi Anastasia (CP B), Mbina Daria (I B) au ocupat Locul III. Important este că toți au înțeles că avem drepturi, dar și îndatoriri.
Elevii claselor III C și IV B (prof. Gherman Roxana, Mărian Mihaela) au dezbătut tema „Comunitatea în care trăim„ și l-au avut ca invitat pe domnul Matei Silviu, consilier juridic la Primăria Municipiului Fălticeni. Acesta le-a prezentat un material despre comunitatea locală, rolul cetățeanului în societate, drepturile și îndatoririle noastre. Întrebările au fost numeroase, elevii au fost interesați de rolul martorului în instanță, pedepse date minorilor, cine poate candida pentru a obține o funcție în administrație, mărturia mincinoasă, etc.
La clasa  VIII B (prof. Anechiforesei Lăcrămioara) a fost dezbătută tema „Relația mea cu autoritățile„. După ce au fost explicate cuvinte-cheie, s-au prezentat 4-5 cazuri mediatizate privind raporturile elevilor cu autoritățile publice. Cu ajutorul unei fișe,  elevii au fost solicitați să încerce să stabilească care sunt persoanele investite cu autoritate și care nu, apoi să le plaseze în diagrama VENN  . La finalul activității elevii au fost împărțiți pe grupe . Fiecare grupă a primit ca sarcină să  se gândească la o problemă pentru care ar putea cere sprijinul autorităților și să scrie o scrisoare acelei autorități ( grupa I a cerut sprijinul primarului localității, grupa II – unui judecător, grupa III – polițistului de proximitate , grupa IV – directorului școlii.). Activitatea a fost antrenantă.
La clasa VIII A, doamna profesoară  Anechiforesei Lăcrămioara le-a propus elevilor tema „Instituții democratice ale statului român și raporturile dintre ele„.
Prima provocare : „Imaginați-vă că sunteți președintele  României pentru o zi„ a fost urmată de identificarea instituțiilor democratice și rolul acestora. A urmat un joc de rol (4 elevi-actori : primarul, tatăl elevului Popescu, judecătorul, deputatul). Ceilalți elevi din clasă au fost cetățenii care au monitorizat activitatea și au făcut observații.
La ora de dirigenție, elevii clasei VI B (prof. Anechiforesei Lăcrămioara) au discutat despre tema „Simboluri ale statului român„.

Prof. Pașcovici Elena (consilier educativ)

dav sdr 3 4 5 6 7

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.