Ziua Internaţională a Cititului Împreună

La 1 februarie, comunitatea internațională a marcat ”Ziua Internațională a Cititului Împreună”. Este o campanie de promovare a lecturii. Ziua Internațională a Cititului Împreună / World Read Aloud Day (WRAD) a fost inițiată de LitWorld (LitWorld.org), o organizație nonprofit, fondată în anul 2007. În țara noastră, acest eveniment dedicat lecturii a fost inițiat și organizat de Asociația „CITIM ÎMPREUNĂ ROMÂNIA (CIR)“.
Cititul cu voce tare este o modalitate de dezvoltare a abilităților lexicale. (Să nu uităm că la începuturile ei lectura se făcea în voce!). Cercetătorii în domeniu propun modalități de eficientizare a cititului cu voce tare, deoarece s-au demonstrat implicații pozitive asupra abilităților lingvistice și de comunicare. Unele dovezi ale eficienței lecturii cu voce tare/în grup:

-creierul va asocia lectura cu plăcerea de a fi împreună cu prietenii, părinții, colegii, etc.

-citirea este mai fundamentală, informația se memorizează mai bine
-contribuie la creșterea volumului vocabularului activ
-cititul cu voce tare este o strategie de dezvoltare și antrenare a abilităților lingvistice ale persoanelor cu nevoi speciale
-citirea în voce fortifică timpul de concentrare a atenției
-discuția celor citite oferă posibilități pentru diverse modele de interpretare a informației.
Această inițiativă reunește într-o singură zi copii, tineri și adulți din peste o sută de țări ale lumii pentru a celebra puterea cuvintelor.

Elevii claselor a III-a A, aIII-a C și preg. B (prof. Ciucă Marinica, Filip Elena, Pavăl Luminița) de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni au organizat ștafete cu diverse forme de citit, au prezentat cărți, au confecționat semne de carte pe care să le dăruiască unor prieteni. Cei mai mici cititori au discutat pe tema importanței cărților în viața copiilor, au lecturat pagini din cartea “Abecedarul pas cu pas” și au citit imagini din alte cărți de povești împrumutate de la biblioteca școlii.
Cei mai buni cititori au primit și diplome.
1 2 sdr 46

 

This entry was posted in Anunțuri. Bookmark the permalink.