FIȘA ACTIVITĂȚII DE SUCCES
- Numele și adresa unității de învățământ aplicante: Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu„ Fălticeni, Strada Ana Ipătescu, F.N., telefon/fax: 0230540088, e-mail: sgmihailsadoveanu@yahoo.com
Nivelul/nivelurile de învățământ: Primar și gimnazial
Numărul elevilor din școală : 500
Numărul cadrelor didactice din școală : 35
Coordonatorul activității: Pașcovici Elena, profesor (consilier educativ), telefon: 0729030607,
e-mail: elenpascovici@gmail.com
- Titlul activității: Marșul Verde
- Obiectivele educaționale ale activității: Cultivarea la elevi a spiritului civic și responsabilizării sociale; implicarea în activități comune, împreună cu părinții și profesorii; educația în spiritul protejării mediului înconjurător; încurajarea voluntariatului; stimularea creativității tuturor elevilor;
- Elevii participanți: 440 elevi (88% din numărul total de elevi ai școlii)
- Durata și locul desfășurării activității: 4 ore (3 ore: activități premergătoare, 1 oră-marșul propriu-zis); traseu marș : școală, centrul orașului, Primărie
- Descrierea activității: Înainte de marș, elevii au plantat flori, puieți, au ecologizat zone verzi ale orașului, au vizionat videoclipuri cu tematică ecologică, au discutat despre importanța protejării naturii, despre Ziua Mondială a Pământului. Sarcini de lucru: realizare de pancarte, afișe, bannere, pliante, stegulețe, „floricele„ cu mesaje, mascote, haine din materiale reciclabile; scriere de mesaje mobilizatoare pe baloane verzi; reprezentanții Consiliului Școlar al elevilor au asigurat deplasarea în siguranță a elevilor; unii elevi au fotografiat și filmat; 3 elevi au înmânat „mesajul verde„ autorităților locale. Colaborare cu profesorii de geografie, biologie, tehnologie, arte vizuale, bibliotecarul școlii. Parteneriate : SC Goscom SA Fălticeni, Ocolul Silvic Fălticeni, Primăria Municipiului Fălticeni, Asociația de Părinți a școlii. Pe parcursul marșului, au împărțit materiale locuitorilor orașului.
- Descrieți rezultatele obținute în urma activității : Un număr mare de elevi au conștientizat importanța unui comportament responsabil față de mediul înconjurător ; elevii și-au dezvoltat deprinderile de a lucra în echipă ; elevii cu probleme emoționale s-au integrat în grup, și-au exprimat liber opiniile și au contribuit la reușita activității ; membrii comunității locale au apreciat inițiativa ;
- Elevii, părinții acestora, cadrele didactice ale școlii și-au manifestat dorința de a continua această activitate. Ei au propus ca, periodic, să realizeze și să distribuie în oraș materiale care să-i mobilizeze pe locuitori, să participe la emisiuni de radio locale (Viva FM), să scrie articole în revista școlii, pe site-ul școlii, în diferite ziare și reviste, să se întâlnească cu alți copii, părinți, cadre didactice (de la grădinițe și de la celelalte școli din oraș) și să realizeze activități comune (vizionări de filme cu tematică ecologică, plantări de flori/puieți, ecologizări, etc.).
- Motivația propunerii
Propunem această activitate deoarece a avut un impact deosebit asupra elevilor, părinților, comunității locale. Cadrele didactice implicate au apreciat că Marșul Verde le-a oferit ocazia de a-și cunoaște mai bine elevii în afara școlii, implicați în viața orașului, cu inițiative proprii. Elevilor le-a plăcut mult să lucreze în grup, să deseneze, să participe-prin forțele lor-la salvarea naturii. Ei cred că i-au motivat pe locuitorii orașului să aibă grijă de spațiile verzi, să nu polueze. În chestionarele aplicate, părinții elevilor au scris că activitatea a avut un conținut educativ deosebit, i-a maturizat pe copii. În același timp, copiii s-au simțit „vedete„ în oraș, toată lumea a fost cu ochii pe ei și le-a zâmbit când au primit baloane verzi, stegulețe și pliante. Marșul a fost o campanie de conștientizare a comunității și a făcut parte din proiectul „Let`s Get Green!„ (organizat de Asociația Viitorul în Zori București, în parteneriat cu Kaufland România (#kauflandsprijina), susținut de #Let’s Do It Romania, Green Point, Konica Minolta, Consiliul Național al Elevilor).
- Mărturii ale elevilor/profesorilor/părinților:
„Mi-a plăcut activitatea pentru că am desenat, iar desenele noastre au fost văzute de toți oamenii„ (Alex)
„Mi-a plăcut, pentru că am trăit experiențe noi„ (Andi-Manuel)
„Mi-a plăcut, pentru că le-am atras atenția oamenilor să aibă grijă de natură„ (Maria Adelina)
„Mi-a plăcut, deoarece am mers în grup„ (Ștefania)
„Mi-a plăcut, pentru că am putut colabora cu alte clase„ (Petruța Ionela)
„Mi-a plăcut, pentru că a fost extraordinar să văd toată școala împreună, toți elevii îmbrăcați în verde, plecând într-un marș pentru un scop nobil„ (Mihnea Theodor)
„Mi-a plăcut că eram îmbrăcați toți în verde, iar verdele înseamnă natură„ (Amalia)
„M-am bucurat de bucuria copiilor. Erau foarte entuziasmați și dornici să traverseze orașul în marș. Părinții s-au implicat foarte mult„ (prof. Mărian Mihaela)
„A fost o lecție pentru noi, adulții, să-i vedem pe copii atât de implicați, au conștientizat cât este de important să le atragi atenția tuturor oamenilor că nu avem decât un Pământ„ (prof. Olaru Cornelia)
„Am văzut că ai noștri copii au crescut, știu ce este bine și ce este rău. Iar protejarea naturii este ceva serios„ (părinte elev)
„Nu l-am văzut niciodată atât de bucuros pe copilul meu!„ (părinte elev)
„Înveți mai mult dintr-o astfel de activitate practică, decât din 10 ore de teorie„ (părinte elev)
DISEMINARE:
https://educatiafnonf.wordpress.com/2018/04/25/lets-get-green/
https://www.sc3falticeni.ro/?p=46760